عوامل موثر بر ناترازی بانک‌ها چیست؟-راهبرد معاصر

عوامل موثر بر ناترازی بانک‌ها چیست؟

کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادی و بانکی تسهیلات تکلیفی، بدهی دولت و اقتصاد دستوری را از عوامل موثر بر ناترازی بانک‌ها می‌دانند و راه‌های برون‌رفت از آن را شفاف صورت‌های مالی، اصلاح نظام بانکی، برداشتن تکالیف تکلیفی بانک‌ها عنوان کردند.
تاریخ انتشار: ۱۹:۲۵ - ۰۷ شهريور ۱۴۰۲ - 2023 August 29
کد خبر: ۲۰۲۰۶۵

به گزارش راهبرد معاصر؛ در پایان سی و سومین همایش بانکداری اسلامی میزگرد تخصصی علل ناترازی و راه‌های برون‌رفت از آن با حضور مدیران عامل بانک‌ها و کارشناسان برگزار شد.

مطالبات بانک‌ها از دولت ۵۰۰ همت است

ابوالفضل نجارزاده، مدیرعامل بانک ملی هم در این نشست تخصصی گفت: هم اکنون سیاست‌هایی اعمال می‌شود که به جای رفع ناترازی آن را تشدید می‌کند. منابع بانکی کوتاه‌مدت و مصارف آن بلندمدت است.

وی تصریح کرد: هم اکنون نظام بانکی ۵۰۰ هزار میلیارد تومان از دولت مطالبه دارد، اما دولت تنها ۳۰ درصد از آن را قبول دارد.

مدیرعامل بانک ملی بیان کرد: برخی از قوانین و اسناد بالادستی به ضرر بانک‌هاست و در مواردی شاهد هستیم این قوانین به نفع بدهکاران بانکی است‌.

نجارزاده گفت: بانک باید خلق بنگاه کند، اما تبدیل به بنگاه‌دار شده و خروج از بنگاه‌داری راحت نیست و در حوزه واگذاری بنگاه‌ها با مشکلات بسیاری روبه‌رو هستند.

وی گفت: عوامل ناترازی بانک‌ها گسترده است و در اختیار بانک و نظام بانکی نیست و باید به صورت جامع به آن رسیدگی شود.

بخشی از ناترازی بانک‌ها مربوط به بدهکاران بانکی است

پیمان نوری، معاون اقتصادی دادستان کشور در ادامه این جلسه گفت: ناترازی مساوی با دست درازی است و عوامل موثر بر آن عبارتند از استقراض دولت از بانک‌ها، تکلیف بانک‌ها در انتشار اوراق، تسهیلات تکلیفی، امهال و عدم افزایش سرمایه کیفی بانک‌ها است که همه این موارد خارج از اراده شبکه بانکی است.

وی ادامه داد: بخشی از ناترازی بانک‌ها مربوط به بدهکاران بانکی است که بانک‌ها برای برخورد با این بدهکاران با انواع سفارش‌ها و توصیه‌ها مواجه هستند.

نوری گفت: هم اکنون ۸۸ هزار میلیارد تومان از تامین مالی دولت توسط بانک‌ها انجام می‌شود و در این شرایط نمی‌توان انتظار داشته باشیم که ناترازی بانک‌ها رفع شود و باید توجه داشته باشیم بانک‌ها قلک دولت‌ها نیست.

معاون اقتصادی دادستان کشور تاکید کرد: بایستی در ابتدای امر دست درازی ها را حل کنیم و اجازه ندهیم در مکانیسم‌ دخالت شود و نمونه آن این است که در تورم بسیار بالا، تسهیلات با نرخ ۱۸ درصد پرداخت شود و این در واقع دست درازی به جیب سپرده‌گذار است.

اصلاح نظام بانکی ضروری است

ولی الله سیف، رییس اسبق بانک مرکزی نیز در این نشست با اشاره به اصلاح نظام بانکی و رفع ناترازی بانک‌ها، گفت: هر فردی براساس توقعات خود نظام بانکی را ارزیابی و ناترازی بانک‌ها را بیان می‌کند.

وی بیان کرد: ناترازی نتیجه کسری است که یا دارایی‌ها کفایت بدهی را نمی‌دهد یا اینکه درآمد بانک‌ها، کفایت هزینه را نمی‌دهد و سود و زیان درآمد و هزینه یکی نیست. علت دیگر ناترازی مربوط به نقدینگی است و سررسید دارایی با هزینه‌ها یکی نیست.‌

سیف گفت: بخشی بزرگی از دارایی بانک‌ها بدهی دولت‌هاست که دولت‌ها قبول ندارند؛ بنابراین نمی‌توان انتظار داشت اصلاحات نظام بانکی با اداره رییس کل محقق نمی‌شود و بسیار بیشتر از توان بانک مرکزی است.

رییس اسبق بانک مرکزی با اشاره به تاثیر تسهیلات اعطایی بر ناترازی بانک‌ها، گفت: بخش عمده ناترازی بانک‌ها به تسهیلات اعطایی بازمی‌گردد و بخش عمده این تسهیلات مربوط به دولت است.

سیف وی با بیان اینکه مشکل اصلی نظام بانکی این است که گزارش‌های مالی استانداردهای لازم را ندارد، تایید کرد: اصلاحات نظام بانکی ضرورت قطعی است و بایستی هر چند سال یک بار که کشور دچار نوسان ناشی از تورم و نقدینگ می‌شود باید این نظام اصلاح شود؛ البته در این اصلاح بایستی نگرش‌ها تغییر کند.

بانک‌های ناتراز، پاسخگو باشند

هادی اخلاقی، مدیرعامل بانک تجارت نیز گفت: در اقتصاد دستوری نمی‌توان انتظار داشت تا ناترازی بانک‌ها برطرف شود و اقتصاد دستوری موجب شکل‌گیری ناترازی می‌شود.

وی تاکید کرد: باید به بانک‌ها اختیار عمل دهیم تا ناترازی خود را برطرف کنند و در مقابل بانک‌ها نیز مسوولیت ناترازی را برعهده بگیرند و پاسخگو باشند.

صورت‌های مالی بانک‌ها شفاف شود

در این جلسه «پرویز عقیلی کرمانی» رئیس هیات مدیره بانک خاورمیانه اظهارداشت: اگر منابع و مصارف بانک‌ها همخوانی نداشته باشد، موسسات ورشکسته می‌شود.

وی افزود: نظام بانکی ما نباید تسهیلات بلندمدت بپردازند و تا زمانی بانک‌ها صورت های مالی شفاف نداشته باشند، نمی‌توان نظر داد و باید شفاف شود. زمانی تسهیلات تکلیفی باید از عهده بانک‌ها خارج شود که دولت انضباط داشته باشد./ایرنا

ارسال نظر